Workshop: Risicogericht adviseren voor particulieren

Doel van de opleiding

Binnendienst en buitendienst medewerk(st)ers die adviseren aan particuliere (potentiële) relaties van het advieskantoor leren werken en denken in risico’s in plaats van het sluiten en/of simpelweg doorvoeren van wijzigingen van particuliere schadeverzekeringen. Door uit te gaan van geïnventariseerde en geanalyseerde risico’s - dus zowel de verzekerbare als de niet verzekerbare (gewijzigde) risico’s - kan er een beter bij de (gewijzigde omstandigheden van de) klant passend advies gegeven worden.

 

Voorkennis deelnemers

De deelnemers beschikken over kennis op Wft particulier schadeniveau en leren in de workshop vooral aan de hand van praktijkvoorbeelden deze kennis toe te passen in het totale proces van risico inventarisatie, analyse en het geven van advies bij nieuwe relaties, maar ook bij de gewijzigde omstandigheden bij bestaande klanten.

 

De inhoud van de workshop

Tijdens de workshop leren deelnemers wat het belang is van het stellen van de juiste vragen om de noodzakelijke informatie rondom de (gewijzigde) omstandigheden en risico’s van de klant zo volledig mogelijk in kaart te brengen om een goed passend advies te kunnen geven.

 

Docent

Schade expert en top docent Anita Hol-Bubeck

 

Aan de orde komen onder andere de volgende onderwerpen:

  • De rechten en plichten van adviseurs, waaronder de zorgplicht, zoals die in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en het Burgerlijk Wetboek (BW) vastgelegd zijn;
  • Het verkrijgen van informatie van de klant, tijdens een telefoongesprek met, bezoek bij of per mailcontact met de klant. Leren kijken, luisteren, doorvragen, samenvatten en combineren van wat je (niet) hoort en ziet.
  • Analyseren van geïnventariseerde risico’s, samen met de klant. Welke risico’s kan en wil de klant zelf dragen? Welke risico’s zijn eventueel al elders afgedekt? Welke risico’s kunnen (eenvoudig) vermeden of verminderd worden?
  • Op basis van de geïnventariseerde en geanalyseerde gewijzigde risico’s opstellen van een bij de klant passend advies.
  • Het belang van het juist invullen van de gevraagde gegevens in het aanvraagformulier. Het belang van het nakomen van de mededelingsplicht en de gevolgen van het niet nakomen daarvan.
  • Het leren inschatten van de mogelijke gevolgen van veranderingen bij klanten (bijvoorbeeld samenwonen, echtscheiding, verhuizen, aan of verkoop woning etc.) die door klant gemeld worden. De zorgplicht blijft doorlopen!
     

Doelgroep:

Medewerk(st)ers zowel binnendienst als buitendienst bij advieskantoren die adviseren aan nieuwe en bestaande particuliere relaties van het advieskantoor.

Waarom deze training volgen?

  • Veel uitspraken bij Kifid gaan over schades die niet gedekt blijken te zijn terwijl de klant toch wel verwacht had dat de schade onder een vanbuiten komende onheilen dekking gedekt zou zijn, immers, dan ben je goed verzekerd omdat alles gedekt is. Bijvoorbeeld uitspaak 2024-0784 er was géén dekking voor schade aan het woonhuis omdat de oorzaak -verzakken van een muur- een niet verzekerde oorzaak is. Door aan de klant uit te leggen welke risico’s hij of zij loopt en welke risico’s wel en niet te verzekeren zijn ontstaat er een andere verwachting omdat de klant weet dat bepaalde risico’s niet verzekerd zijn.
  • Voorbeeld uitspraak Gerechtshof: recent deed het Gerechtshof een uitspraak (ECLI:NL:GHAMS:2025:198) waaruit het belang van het goed inventariseren van de door een klant opgegeven wijziging blijkt. De adviseur had een per mail doorgegeven adreswijziging niet juist beoordeeld. Door niet goed door te vragen naar de achtergrond van de doorgegeven wijziging was er geen juist beeld van de risico’s ontstaan en is er geen goed passend advies gegeven. De adviseur was volgens het Gerechtshof aansprakelijk voor de ontstane niet gedekte schade van 40.000 euro aan de inboedel van de klant.
  • Situaties die niet in het nieuws komen maar zich wel vaak voordoen bij het doorvoeren van wijzigingen:
  1. Klant meldt: kind gaat uit huis, adviseur wijzigt AVP dekking van gezin met kinderen naar gezin zonder kinderen en voert het kind af van de doorlopende reisverzekering. Kind blijkt voor studie uit huis te zijn gaan wonen en nog 17 jaar te zijn.
  2. Klant meldt: auto is verkocht aan mijn zoon, klant bedoelde schrijf de verzekering over maar adviseur dacht verkoop dus polis beëindigen.
  3. Klant meldt: ik heb een andere auto gekocht, de autoverzekering kan over op deze auto. Blijkt een splinternieuwe auto te zijn en de auto werd op de WA en beperkte casco verzekering van de vorige auto verzekerd. Volledig casco was een beter advies geweest.

Zijn er geen dagen ingepland maar ben je wel geïnteresseerd in deelname?  Laat ons dit dan weten door een mail te sturen naar opleidingen@dfobv.nl.

 

 

Anita Hol-Bubeck

Heb je vragen over onze opleidingen of lukt aanmelden niet?
Wij helpen je graag verder!

Neem contact op met onze afdeling Opleidingen.
Wij zijn bereikbaar op 033-258 04 60 of per mail via opleidingen@dfobv.nl