Workshop aansprakelijk zijn en/of voelen

Waarom deze workshop?
Klanten voelen zich soms aansprakelijk en of schadevergoeding plichtig, zonder dat ze dat zijn op grond van het aansprakelijkheidsrecht.

Of andersom dat men zich niet aansprakelijk voelt maar het op grond van de wet wel ís. In principe is er alleen dekking op een aansprakelijkheidsverzekering als er sprake is van aansprakelijkheid en of een schadevergoedingsplicht van een verzekerde.

In de praktijk is het voor adviseurs, medewerkers en schadebehandelaars bij advieskantoren vaak lastig om deze materie aan klanten en aan een schadelijdende partijen uit te leggen.

Wat ga je leren?
In de workshop bespreekt Anita Hol-Bubeck aan de hand van praktijkvoorbeelden, jurisprudentie en KiFiD uitspraken, de wettelijke bepalingen die van toepassing zijn en aan de hand waarvan de uitleg kan worden gegeven.

Onderdelen opleiding
Aansprakelijk voelen maar het op grond van de wet niet aansprakelijk zijn, bijvoorbeeld:

  • iemand struikelt zonder dat er sprake is van schuld;
  • er breekt brand uit in een gebouw zonder dat de oorzaak bekend is er ontstaat schade aan in de buurt geparkeerd staande auto’s;
  • tijdens storm waait een boom om op de schutting van de buren;
  • een kast laten vallen tijdens het helpen van een vriend met verhuizen;
  • ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Aansprakelijk zijn maar op grond van wet niet geheel of gedeeltelijk schadevergoeding plichtig zijn, bijvoorbeeld:

  • degene die schade lijdt heeft zelf (mede) schuld aan het voorval in een sport- en spel situatie, omgaan met zeer jonge kinderen en dier;

Aansprakelijk en schadevergoeding plichtig zijn géén dekking op een aansprakelijkheidsverzekering. Er zijn diverse uitsluitingen in de polisvoorwaarden op grond waarvan er géén of slechts beperkt dekking is. Zoals bijvoorbeeld opzettelijk veroorzaakte schade en als er sprake is van opzicht.

Niet aansprakelijk en schadevergoeding plichtig zijn en toch dekking op een aansprakelijkheidsverzekering. Aansprakelijkheidsverzekeraars bieden bijvoorbeeld op de AVP vaak dekking voor schades ontstaan tijdens een vriendendienst en aan een oppas tijdens het oppassen.   

Doelgroep
Schadebehandelaars

Zijn er geen dagen ingepland maar ben je wel geïnteresseerd in deelname?  Laat ons dit dan weten door een mail te sturen naar opleidingen@dfobv.nl.

 

 

Anita Hol-Bubeck

Heb je vragen over onze opleidingen of lukt aanmelden niet?
Wij helpen je graag verder!

Neem contact op met onze afdeling Opleidingen.
Wij zijn bereikbaar op 033-258 04 60 of per mail via opleidingen@dfobv.nl