Verdiepingsworkshop Aansprakelijkheid in het verkeer

Verkeersschades geven regelmatig aanleiding tot discussie tussen de diverse betrokken schade veroorzakende en schadelijdende partijen. Discussie over de schuldvraag: wie aansprakelijk is en of er eventueel sprake is van eigen schuld. Schadehandelaars buigen zich dagelijks over de vraag of een schade te verhalen is op een tegenpartij of geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening van de schadelijdende partij moet blijven.

Soms is de tussenkomst van de rechter en of Kifid nodig om het geschil over de schuldvraag op te lossen. De uitspraken van rechters en Kifid zijn belangrijk voor iedereen die regelmatig verkeerschades behandelt.

In de vernieuwde verdiepingsworkshop aansprakelijkheid in het verkeer bespreekt schadedocent Anita Hol-Bubeck de nieuwe uitspraken en ontwikkelingen in het verkeersrecht. Aan de hand van praktijkvoorbeelden die de deelnemers ook zelf kunnen inbrengen tijdens de workshop worden de deelnemers bijgepraat over de actuele uitspraken en overige ontwikkelingen.

De volgende onderwerpen worden de recente uitspraken, de gevolgen daarvan en andere ontwikkelingen besproken rondom:

  • Art. 185 Wegenverkeerswet, wanneer is er sprake van overmacht, de toepassing van de 50% en de 100% regel en de reflexwerking
  • Moderne elektrische voertuigen voertuigen zoals de diverse soorten elektrische fietsen (de fatbike) en andere hippe voertuigen zoals de elektrische steps en hoverboards ed. Zijn deze voertuigen toegestaan op de weg, zijn ze een zwakkere verkeersdeelnemer in de zin van art. 185 Wegenverkeerswet of juist niet en hebben deze voertuigen een verzekeringsplicht?
  • Veel voorkomende verkeersschades waarin de schuldvraag regelmatig tot discussie leidt en waarover regelmatig uitspraken worden gedaan door rechters en door Kifid.

Verkeersschades zoals:

  1. Kop-staartbotsingen en kettingbotsingen: wie is aansprakelijk de achterop rijder of de remmende voorste partij?
  2. Botsingen tijdens bijzondere manoeuvres: zoals het wisselen van rijstrook, in- en uitparkeren, en rechts of linksaf afslaan.
  3. Botsingen op kruisingen, verkeerspleinen en of rotondes met of zonder voorrangstekens of verkeerslichten.
  • de WA motorrijtuigverzekering, wiens aansprakelijkheid is gedekt, wanneer mag een WAM verzekeraar de uitbetaalde schadevergoeding verhalen op een
  • verzekerde en in welke gevallen kan een beroep gedaan worden op het Waarborgfonds.
  • een aantal vaak van toepassing zijnde bedrijfsregelingen zoals de Directe Schadeafhandeling (DSA), Schuldloze derden regeling en Verdeling van cascoschades AVP en Cascoverzekeraar.

Na het volgen van deze workshop is de schadebehandelaar weer op de hoogte van de meest actuele jurisprudentie en andere ontwikkelingen rondom verkeersschades.

Doelgroep
Iedereen die autoschades voor of namens klanten behandeld zoals medewerkers van advieskantoren, volmachtkantoren, verzekeraars en schaderegelingsbedrijven.

Docent Anita Hol-Bubeck

Zijn er geen dagen ingepland maar ben je wel geïnteresseerd in deelname?  Laat ons dit dan weten door een mail te sturen naar opleidingen@dfobv.nl.

Komen de data niet uit? Je kunt je ook inschrijven voor ons webinar Art. 185 WVW. In 1,5 uur ben je helemaal bij!

 

 

Even voorstellen: de docent
Anita Hol-Bubeck is een alom gerenommeerd docent, die haar workshops met verve en flair geeft. Op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en met alle actuele kennis paraat, deelt zij graag haar kennis en kunde met de deelnemers. Niet voor niets krijgt ze bij iedere evaluatie hoge scores.

Heb je vragen over onze opleidingen of lukt aanmelden niet?
Wij helpen je graag verder!

Neem contact op met onze afdeling Opleidingen.
Wij zijn bereikbaar op 033-258 04 60 of per mail via opleidingen@dfobv.nl